5 d’abril de 2023

Com obtenir el certificat idCAT

L’idCAT és un certificat digital emès per l’Agència Catalana de Certificació CATCert. Gràcies a aquest les persones físiques poden realitzar tràmits en línia amb les administracions públiques i les entitats privades de manera segura, ja que té tota la seguretat jurídica i tècnica. L’idCAT és gratuït i el pot sol·licitar qualsevol persona física major d’edat en possessió d’un document d’identificació vàlid (DNI, NIE o TIE).

L’idCAT se sol·licita a les Oficines d’Atenció el Ciutadà (OAC). Per obtenir aquest certificat digital és necessari demanar cita prèvia a l’OAC. S’ha de renovar al cap de 4 anys d’haver-lo tramitat. La primera renovació es pot fer en línia. La segona renovació del certificat es farà presencial després de 8 anys.

Abans de sol·licitar-lo:

 • Comprovar que l’ordinador tingui les claus públiques instal·lades.
 • El certificat està més preparat per Windows que per MAC, si es fa amb MAC millor usar el Mozilla Firefox que el Google Chrome o els altres sistemes operatius.

Què cal saber?

 • Es pot descarregar i instal·lar amb qualsevol navegador. Però es recomana que en cas de MAC usar el Firefox.
 • En el procés de descàrrega i instal·lació del certificat es queda instal·lat automàticament a diversos llocs. Aquí tenim les rutes per saber si està instal·lat.
 • Es poden tenir diferents certificats en un mateix ordinador, però sobretot has de desconnectar bé la sessió i tancar el navegador, si no no queda tancada bé la sessió.
 • Millor no portar el certificat al mòbil, ja que és més fàcil perdre’l. En cas de perdre un dispositiu on tens el certificat has de trucar al Consorci al 900 90 50 90 i se’t farà una pregunta secreta per donar de baixa el certificat, durant 30 dies te’l suspenen i, si no truques per tornar-lo a activar, te’l donen de baixa definitivament i l’has de tornar a sol·licitar de nou. La pregunta secreta és la que respons quan sol·licites el primer cop l’idCAT (la pregunta i resposta secreta s’ha de recordar exacta. També l’idioma en què vas respondre).

 Com s’obté?

 1. Sol·licitud: emplenar un formulari molt fàcil. Si volem podem saltar-nos el primer pas, fer el formulari, i trucar directament a l’OAC sol·licitant una cita prèvia.
 2. Demanar cita a l’OAC. Presentar-nos amb el DNI, NIE vàlids. Si abans no has fet el formulari, l’hauràs de fer presencial, si ja l’has fet, t’apareixerà. T’indicaran una clau de 4 dígits que et servirà per després descarregar-te el certificat a l’ordinador. Després d’haver anat a l’OAC t’arribarà la informació per correu electrònic, per completar la que ja has rebut a l’OAC.
 3. Descarregar el certificat a l’ordinador. Et demanaran 4 camps:
  1. Tipus de document identificatiu (NIF, NIE...).
  2. El número del document identificatiu.
  3. Codi de descàrrega (apareixerà al correu electrònic i en la documentació que t’hauran entregat a l’OAC).
  4. Codi personal (la contrasenya que vas posar al document de registre o el document que et van donar a l’OAC, sovint és l’any de naixement).
  5. Després li donem a descarregar i se’ns descarregar un arxiu. Aneu a la pantalla de descàrregues al llistat i guardeu bé l’arxiu de descàrrega, per saber on es troba més endavant. Fem doble click sobre l’arxiu per instal·lar-lo.
  6. Consells: com descarregar i instal·lar l’idCAT.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Benvingut/da a Clica i Aprén.
Comenta tot el que consideris oportú: