2 d’octubre del 2020

Activitum

Et volem presentar el portal d'activitats educatives de Catalunya, Activitum, on hi podràs trobar propostes educatives de més de 900 entitats: museus, universitats, teatres, empreses i entitats socials. Aquest portal ha estat creat per professionals de l’educació que volien oferir als alumnes una varietat d’experiències en entorns diversos de manera que aquests poguessin descobrir les seves habilitats i potenciar-les. Al portal hi trobaràs un cercador amb uns camps de cerca molt complets perquè sigui més fàcil l’accés a la informació.

Com vam fer nosaltres amb el Covid19 Kids, durant el confinament al portal Activium es va crear un espai específic per a docents i famílies amb recursos virtuals gratuïts. Pròximament hi podràs trobar també rutes a peu i en bicicleta, de moment mostra en un mapa les zones de pícnic.

T’animem a entrar-hi i descobrir aquestes activitats que proposen!

16 de setembre del 2020

Inscripcions obertes als cursos de català del CPNL

S’han obert les inscripcions als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística amb dos períodes de matriculació. Els antics alumnes s’hauran de matricular del 14 al 16 de setembre i els nous alumnes els dies 17,18, 21, 22, 23, 24 i 25 de setembre. Les preinscripcions es poden fer de manera telemàtica.

A causa de la crisi de la COVID el CPNL ha ampliat els cursos gratuïts i ha creat noves modalitats per fer més accessibles els cursos i garantir la seguretat.




24 d’agost del 2020

Genially

El programa Genially, molt exitós últimament, sobretot en el sector del professorat, és un programa que permet fer presentacions, infografies, guies, jocs, etc.


Intentarem fer un resum del funcionament de Genially perquè t’animis a fer les teves pròpies creacions. Primer de tot has de decidir què vols crear per escollir una de les plantilles o crear-ne un document en blanc per fer-ho tot des del principi.
Quan ja tinguis creat el document a l’esquerra hi trobaràs un menú amb text, imatge, recursos, elements interactius, smartblocks, inserta, fons i pàgines.



Si cliques a pàgines, hi trobaràs les pàgines que formen el teu Genially i podràs escollir quantes pàgines formen el teu Genially i l’ordre en què vols que surtin.


Un dels elements més interessants per fer el Genially són les opcions que et surten a cada element per fer-lo interactiu. Mireu la imatge següent.

A cada element hi surten aquestes dues opcions. La de l’esquerra et permet crear interactivitat, ja que aquell element hi pots posar una etiqueta o una finestra emergent. També pots fer que es dirigeixi a una altra pàgina del teu Genially o a una pàgina fora del Genially amb un enllaç.


L’opció que veiem a l’esquerra et permet fer que aquell element sigui animat. Escollint si es vol que es mogui contínuament, com es vol que aparegui o desaparegui i si es vol que es mogui d’una manera concreta quan hi passes el ratolí per sobre.


A la part superior dreta sempre hi trobaràs 3 opcions: la primera és compartir el Genially amb algú altre de manera que pugueu treballar simultàniament en el mateix document; la segona és l’ull per poder visualitzar el resultat; la tercera és per compartir el Genially un cop estigui enllestit.


Finalment, un Genially el pots fer reutilitzable de manera que altres persones puguin utilitzar la teva creació. En molts grups de xarxes socials també pots trobar-hi gent que publica els seus geniallys perquè altres persones els reutilitzin. Clicant a “Inspiración” podràs trobar alguns geniallys que s’han fet, alguns de reutilitzables i d’altres que no.


Aquests primers conceptes són bàsics per poder fer un Genially. Et deixem alguns tutorials perquè puguis ampliar els coneixements.





21 d’agost del 2020

Stop Motion amb el Canva


El programa Canva ha ampliat els seus recursos i actualment permet fer stop motions. T’expliquem com utilitzar-ho. Primer has de pensar què voldràs fer i buscar tots els elements que necessites, com també el fons de la imatge i la seqüència que vols que tingui l’stop motion.

A continuació pots veure un exemple de Stop Motion.


En aquest exemple que hem fet hem escollit de fons una imatge de la platja i un element, el cranc, el qual volem que entri dins de la closca de cargol de mar que hi ha a la imatge de la platja. Així ja tenim escollida la seqüència.

Primer posem tots els elements en una pàgina en blanc: el fons i el cranc. Després en fem una còpia creant una nova pàgina, on mourem de posició el cranc (en aquest cas el mourem i l’apetitarem de manera que sembli que s’allunya). Repetirem la sèrie, fent una còpia i movent el cranc, fins que aquest arribi a la closca. Un cop estigui a prop de la closca l’anirem retallant de manera que sembli que entra dins de la closca. Això ho farem fent totes les còpies que siguin necessàries.




Finalment utilitzarem la nova funció de Canva, animar, la qual ens permetrà fer un vídeo a la velocitat que vulguem i fer que els elements arribin quan vulguem. Per fer l’stop motion seleccionem la funció “simple” i la velocitat “fast”. Clicarem l’opció “Aplicar a totes les pàgines” perquè funcioni igual l’stop motion a tot el vídeo.




Si vols recordar l’anterior publicació on explicàvem com funcionava Canva només has de clicar aquí.

17 d’agost del 2020

Forma't digitalment durant l'estiu: ofimàtica i ACTIC


Si aquest estiu et vols seguir formant digitalment et fem algunes recomanacions. Recorda que la Biblioteca de Bellvitge estarà oberta durant tot l’estiu de dilluns a divendres de 15:30 a 20:30h.




A més d’aquestes lectures et recomanem algunes pàgines on fer cursos en línia.

També et poden interessar les pàgines del blog Clica i Aprèn: ACTIC i INFORMÀTICA.

5 d’agost del 2020

Interessa't pel món de la història de l'art

T'agradaria saber una mica d'història de l'art per poder guanyar als teus amics al trivial? Et fem unes recomanacions perquè t'endinsis en aquest magnífic món i t'hi enganxis.

28 de juliol del 2020

Forma't digitalment durant l'estiu: photoshop i fotografia digital

Si quan s'acabi l'estiu vols que els teus amics quedin impressionats amb les teves fotografies de les vacances, segueix les recomanacions que et fem. Aprèn sobre fotografia digital i photoshop clicant a la imatge.




Bon estiu!

21 de juny del 2020

Dia Internacional del Ioga

Volem celebrar el Dia Internacional del Ioga amb vosaltres amb recursos que podràs trobar a Internet, a l'eBiblio i a la nostra biblioteca. Clica als enllaços per descobrir-los.



Ioga

Ioga per a infants

10 de juny del 2020

Nous cursos de la Fundació el Llindar (curs 2020-2021)



Nous cursos de la Fundació el Llindar. El període de preinscripcions per a les formacions professionalitzadores de nivell 1 és fins al 12 de juny i per a les formacions professionalitzadores de nivell 2 fins al 30 de juny. La preinscripció es farà en línia a través d’un formulari, però si no és possible, han adaptat un horari presencial amb cita prèvia (93 377 31 89 / 636 25 31 18) de dilluns a divendres de 9h a 14h.


9 de juny del 2020

ACTIC

Si vols acreditar els teus coneixements d’informàtica, entra a la pàgina de les ACTIC i descobreix quins nivells hi ha i com acreditar-los. A més, hi trobaràs enllaços d’interès per poder preparar les proves. Les ACTIC et permetran ampliar el teu currículum vitae.

Molta sort!



3 de juny del 2020

Dia Mundial de la Bicicleta

El dia 3 de juny se celebra el Dia Mundial de la Bicicleta. A la Biblioteca Virtual s’ha creat un prestatge virtual dedicat a aquest dia. #DiaMundialdelaBicicleta

La Saboga és una entitat sense ànim de lucre amb seu a l’Hospitalet de Llobregat i que promou la mobilitat sostenible, per això és una entitat d’usuaris de la bicicleta. Seguint la pàgina web de la Saboga i les seves xarxes socials pots descobrir-ne més coses com les notícies sobre mobilitat.


OBACC (Bicicleta Club de Catalunya) presenten una guia amb 10 consells pràctics per circular en bicicleta per la ciutat.

A la pàgina de Vida sana pots trobar-hi més recursos per dur una vida saludable.



2 de juny del 2020

Apps per aprendre anglès


Aquests dies es poden aprofitar per aprendre idiomes. Per què no l’anglès? Proposem una llista d’aplicacions per aprendre anglès i aplicacions per aprendre diferents idiomes, inclòs l’anglès.

DICCIONARI

Wordreference
Aplicació gratuïta amb diccionaris en diferents idiomes que permet consultar el significat de les paraules que no es coneixen i escoltar com es pronuncien, també buscar sinònims i conjugar.


APLICACIONS PER APRENDRE ANGLÈS

ABA English
Aplicació que ofereix recursos audiovisuals explicant lliçons de gramàtica en la llengua anglesa amb subtítols per ajudar a la comprensió. Es realitza un test previ per saber el nivell de l’usuari. S’ofereix una versió gratuïta i una de pagament amb la diferència que en la versió gratuïta s’ofereixen menys lliçons que en la de pagament.


English Central
English Central és una app per aprendre anglès. Simplement has de crear un compte i escollir un nivell i apareixeran diferents exercicis que mitjançant vídeos ensenyen noves paraules i frases.


Learn English Grammar
Learn English Grammar ofereix diferents pacs d’exercicis per aprendre anglès (beginner pack 1 i 2, elementary pack 1, 2 i 3, intermediate pack 1 i 2 i advanced 1 i 2). Els exercicis consisteixen a escollir quina és la frase correcta per definir una imatge. L’aplicació conté anuncis.


Pictoword
Joc de vocabulari en el qual l’usuari ha d'esbrinar una paraula a partir de la pista de dues imatges. El banc de paraules està en anglès. Es pot jugar amb tota la família. Conté anuncis.


APLICACIONS PER APRENDRE ANGLÈS I ALTRES IDIOMES

50 idiomes (50 languages)
Aplicació per practicar diferents idiomes. Conté arxius amb frases, arxius d’àudios bilingües, l’abecedari, els números de l’1 al 100, arxius de vocabulari, jocs de vocabulari, proves i traduccions. Per utilitzar aquesta aplicació s’ha de donar permís per accedir a les fotos, al contingut multimèdia i als fitxers del dispositiu. Té en compte quin és el teu idioma matern.


Babbel
Aplicació per aprendre diferents idiomes que et mostra diferents nivells i lliçons. L’aprenentatge funciona per temàtiques i gradualment, primer aprens un vocabulari amb ajuda d’imatges, després el mateix vocabulari el treballes amb el seu significat i finalment aprens a col·locar-lo en una frase.


Duolingo
Aplicació d’autoaprenentatge d’idiomes que funciona amb diferents nivells i etapes, has d’anar superant els exercicis que es proposen per passar a la següent etapa i finalment següent nivell. Pots compatir amb altres usuaris, ja que existeix un rànquing. Esculls l’idioma que vols aprendre, el nivell i l’objectiu, és a dir, quant de temps hi dedicaràs al dia.


Lingualia
Lingualia ofereix cursos d'anglès que s'adapten al nivell de l’usuari, ja que et fa seleccionar el nivell (principiant, elemental, intermedi o no estic segur). Un cop escollit el nivell apareixen diferents lliçons i a dins de cada lliçó hi ha exercicis de vocabulari, gramàtica, fonètica, etc., tot en ordre d’aprenentatge. Els exercicis es poden escoltar i llegir.


Rosetta Stone
Aplicació per aprendre 24 idiomes (àrab, xinès (mandarí), holandès, anglès (americà o britànic), filipí (tagalog), francès, alemany, grec, hebreu, hindi, irlandès, italià, japonès, coreà, persa (farsi), polonès, portuguès (Brasil), Rus, espanyol (llatinoamericà o espanyol), suec, turc i vietnamita.) Et permet fer un aprenentatge personalitzat i descarregar les lliçons per poder treballar fora de línia.


Sounter
Aplicació que funciona com el Duolingo, però no es treballa amb exercicis, sinó que aprens un idioma mitjançant la música. Esculls un videoclip i has de seguir la lletra de la cançó completant les paraules que falten. No està disponible per a Ios.


26 de maig del 2020

Eines per fer videotutorials


Els videotutorials ens permeten comunicar a distància coses que poden interessar a altres persones. Això és una eina educativa molt important per al professorat en la situació actual, però també és una eina molt important per comunicar i perquè la gent pugui mostrar la seva creativitat i les coses que saben fer. Per això et deixem aquest recull d’eines de captura de pantalla.


OBS (Open Broadcaster Software). OBS és una de les moltes eines que s’utilitzen per capturar la pantalla de l’ordinador. Amb OBS pots gravar tant la pantalla com amb la videocàmera. Per gravar un vídeo amb la videocàmera has de clicar a “orígens”, a baix a la deta, i al signe +. Un cop clicat el signe + s’obrirà un desplegable amb diferents opcions i has d’escollir l’opció captura de vídeo pantalla. Si també vols capturar la pantalla de l’ordinador, has de tornar al desplegable i clicar l’opció captura de pantalla. Veuràs que al costat de les opcions captura de vídeo pantalla i captura de pantalla hi apareixen un ull. Si cliques sobre l’ull, es tanca. Quan està tancat aquella imatge no es pot veure. D’aquesta manera, tancant o obrint els ulls, pots anar alternant al vídeo la imatge de la persona que el fa i el que està fent a la pantalla.

Per començar a enregistrar el vídeo has de clicar a baix a la dreta, a ”iniciar enregistrament, i per acabar-lo ”aturar enregistrament”. Quan l’atures el programa ha gravat, però per exportar el vídeo has de clicar a dalt a l’esquerra, a ”fitxer” i  a ”converteix format de gravacions enregistrades”. Et sortirà una pantalla on a l’esquerra hauràs de triar l’arxiu que has creat i obrir-lo. Finalment el converteixes i a dalt a la dreta, on posa ”destinació”, et diu on s’ha guardat el vídeo. Aquesta eina facilita la interacció amb els alumnes, que poden veure el professor com explica i, quan a aquest li interessa ensenyar el que fa a la pantalla de l’ordinador, els ho pot mostrar als alumnes.




Eina de Windows. Si el teu ordinador és Windows tens incorporada una eina per gravar la pantalla de l’ordinador mentre fas altres coses. Aquesta gravació pot durar un màxim de 4 hores i pots escollir si vols que gravi l’àudio també. Per accedir a aquesta eina has de clicar a “configuración de Windows”, seguidament “juegos” i finalment “capturas”.



Eina de Mac. Si teniu un ordinador Mac també és possible gravar la pantalla o només gravar una part de la pantalla. Per a més informació podeu llegir les instruccions d’Apple.


Screencast-O-Matic. Has d’instal·lar l’extensió d’Screencast-O-Matic al Google Chrome. Amb aquesta eina es poden fer gravacions d’un màxim de 15 minuts. Un cop instal·lada has de configurar l’eina indicant diverses coses: si vols gravar només la pantalla, només amb la videocàmera o ambdues coses (ho pots indicar clicant les icones de pantalles). També cal indicar l’àrea de la pantalla que es vol gravar clicant a ”tamaño” i escollir quin micròfon es vol utilitzar per gravar clicant a ”narración” i al regulador de volum d’àudio.
Per començar a gravar has de clicar el botó vermell que es troba sota a l’esquerra i ,per aturar la gravació, clicar al botó de pausa que es troba al mateix lloc. Un cop aturada la gravació pots reproduir-la i decidir si la vols esborrar (icona de paperera) o ”guardar”. Hi ha diferents opcions per guardar: ”guardar a l’equip”, ”carregar a Screencast-O-Matic” o ”carregar al Youtube”. Si es guarda a l’equip, s’ha d’indicar el format en què es vol guardar l’arxiu, escollir un nom i una carpeta on guardar el vídeo. També es pot escollir si es vol que es vegi el cursor o no a la gravació que s’ha fet. Finalment es clica a ”publicar” i queda guardat a la carpeta que has indicat.






19 de maig del 2020

Selectivitat 2020

Hem creat una pàgina, Sele20on publiquem totes les notícies que surten relacionades amb les proves de selectivitat 2020 i et donem alguns recursos i consells per preparar-les.

Ànims en l'estudi i sort als exàmens!


13 de maig del 2020

Oposicions

Si t’estàs preparant unes oposicions i vols informació, a la pàgina d’oposicions del blog hi pots trobar tot de recursos. Tenim informació per saber quines convocatòries hi ha obertes, per preparar el temari per temes, per fer tests i exàmens i per practicar per superar les proves culturals i els tests psicotècnics.

Ànims en l’estudi!


11 de maig del 2020

Català


Hem creat una pàgina amb enllaços per practicar el català i informació sobre els diferents nivells i com obtenir-los. D’aquesta manera podràs millorar el teu català. També et proposem algunes activitats i recursos sobre la llengua de signes en català. Esperem que et siguin molt útils!



8 de maig del 2020

Vida sana

Si el que necessites és calmar la ment i el cos fent exercici tenim molts recursos per a tu. A la pàgina de Vida sana del blog tenim alguns enllaços per fer ioga, meditacions guiades, txi kung, gimnàstica, però també mantres i música i sons relaxants. Aquests dies molts de nosaltres passem moltes hores mirant el mòbil o l’ordinador, així que també t’hem deixat una simulació de fluids perquè relaxis la vista amb els colors.

En aquesta pàgina també et deixem alguns consells i informació sobre les aplicacions que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha creat per seguir els nous casos de Covid-19.

Cuida’t molt!



2 de maig del 2020

Crea

Deixa’t dur per la teva vena creativa amb l’ajuda dels recursos que hem penjat per fer manualitats, origamis, ganxet, brodat, etc. No t’oblidis d’anar mirant el nostre blog, ja que anirem afegint nous recursos que et poden interessar!

Si se t’acut algun recurs que t’agradaria que incloguéssim ens el pots enviar a: bibbellvitge@l-h.cat



28 d’abril del 2020

Fake News: com detectar-les?


Aquests dies de confinament ens arriba molta informació a tot hora i és difícil saber quina és verdadera i quina no, per això us volem parlar de les fake news.

Les fake news són notícies falses, però que han estat pensades perquè ens les creiem amb el propòsit d’enganyar. Com podem detectar si una notícia és falsa o verdadera?
  • Dubtar dels titulars i llegir a fons la notícia.
  • Investigar la font (investigar l’autor i observar l’adreça URL).
  • Observar altres elements de les notícies (enllaços, fotografies, etc.).
  • Verificar la data de la informació i consultar altres fonts periodístiques.
  • Examinar la intenció de la notícia (per exemple, verificar si és contingut satíric i, per tant, està feta en broma) i comprovar les proves que aporten per justificar la notícia.


No totes les fake news són escrites, si no que també hi ha muntatges de vídeos i àudios creats per enganyar. En aquest cas s’anomenen Deepfake.

25 d’abril del 2020

Cultura

Aquests dies de confinament la cultura està molt present en les nostres llars i per això hem creat un recopilatori de propostes culturals que ens han anat arribant. Aquestes les posem a la pàgina Cultura del blog. Si tens alguna proposta que t’agradaria que incloguéssim ens la pots enviar a: bibbellvitge@l-h.cat

Esperem que gaudeixis dels concerts, de les visites virtuals a museus, les obres de teatre, el circ...!


22 d’abril del 2020

Sant Jordi

Avui és Sant Jordi i voldràs celebrar la diada. Nosaltres t’ajudarem a fer que sigui un dia especial. 


Et deixem unes idees per fer roses de Sant Jordi amb materials que pots tenir a casa:

Jo Nakashima. Rosa d’origami
PapiroCrazy. Rosa cub
HaunterMake. Rosa de paper fàcil
Mama Tortuga. Roses alternatives
ClaretBcn. Rosa de Sant Jordi
Manualidades facilisimo. Com fer roses amb cintes de tela
També podem fer un punt de llibre en forma de drac amb paper amb YouMeKids.

Per fer algunes d’aquestes roses es necessita cola blanca. Si no en tens a casa, et deixem un vídeo de l’Ana Toral que explica dues receptes de com fer cola casolana; una amb farina, bicarbonat, aigua i un ou, i l’altra amb farina, aigua, sucre i vinagre.

Tenim altres idees de treballs manuals per a Sant Jordi que esperem que t’agradin. Aquests són una mica més complicats de fer.

CraftyMaluz. Roses teixides
Esperanza y Ana Celia Rosas. Rosa teixida en punt peruà en dues agulles
Dibujos en acción. Com fer un drac de plastilina pas a pas. Si no teniu plastilina a casa en aquest tutorial de Manualitats Infantils us expliquen com fer plastilina casolana.

Esperem que amb tots aquests recursos tinguis una diada ben agradable. Bon Sant Jordi!