26 de maig de 2020

Eines per fer videotutorials


Els videotutorials ens permeten comunicar a distància coses que poden interessar a altres persones. Això és una eina educativa molt important per al professorat en la situació actual, però també és una eina molt important per comunicar i perquè la gent pugui mostrar la seva creativitat i les coses que saben fer. Per això et deixem aquest recull d’eines de captura de pantalla.


OBS (Open Broadcaster Software). OBS és una de les moltes eines que s’utilitzen per capturar la pantalla de l’ordinador. Amb OBS pots gravar tant la pantalla com amb la videocàmera. Per gravar un vídeo amb la videocàmera has de clicar a “orígens”, a baix a la deta, i al signe +. Un cop clicat el signe + s’obrirà un desplegable amb diferents opcions i has d’escollir l’opció captura de vídeo pantalla. Si també vols capturar la pantalla de l’ordinador, has de tornar al desplegable i clicar l’opció captura de pantalla. Veuràs que al costat de les opcions captura de vídeo pantalla i captura de pantalla hi apareixen un ull. Si cliques sobre l’ull, es tanca. Quan està tancat aquella imatge no es pot veure. D’aquesta manera, tancant o obrint els ulls, pots anar alternant al vídeo la imatge de la persona que el fa i el que està fent a la pantalla.

Per començar a enregistrar el vídeo has de clicar a baix a la dreta, a ”iniciar enregistrament, i per acabar-lo ”aturar enregistrament”. Quan l’atures el programa ha gravat, però per exportar el vídeo has de clicar a dalt a l’esquerra, a ”fitxer” i  a ”converteix format de gravacions enregistrades”. Et sortirà una pantalla on a l’esquerra hauràs de triar l’arxiu que has creat i obrir-lo. Finalment el converteixes i a dalt a la dreta, on posa ”destinació”, et diu on s’ha guardat el vídeo. Aquesta eina facilita la interacció amb els alumnes, que poden veure el professor com explica i, quan a aquest li interessa ensenyar el que fa a la pantalla de l’ordinador, els ho pot mostrar als alumnes.
Eina de Windows. Si el teu ordinador és Windows tens incorporada una eina per gravar la pantalla de l’ordinador mentre fas altres coses. Aquesta gravació pot durar un màxim de 4 hores i pots escollir si vols que gravi l’àudio també. Per accedir a aquesta eina has de clicar a “configuración de Windows”, seguidament “juegos” i finalment “capturas”.Eina de Mac. Si teniu un ordinador Mac també és possible gravar la pantalla o només gravar una part de la pantalla. Per a més informació podeu llegir les instruccions d’Apple.


Screencast-O-Matic. Has d’instal·lar l’extensió d’Screencast-O-Matic al Google Chrome. Amb aquesta eina es poden fer gravacions d’un màxim de 15 minuts. Un cop instal·lada has de configurar l’eina indicant diverses coses: si vols gravar només la pantalla, només amb la videocàmera o ambdues coses (ho pots indicar clicant les icones de pantalles). També cal indicar l’àrea de la pantalla que es vol gravar clicant a ”tamaño” i escollir quin micròfon es vol utilitzar per gravar clicant a ”narración” i al regulador de volum d’àudio.
Per començar a gravar has de clicar el botó vermell que es troba sota a l’esquerra i ,per aturar la gravació, clicar al botó de pausa que es troba al mateix lloc. Un cop aturada la gravació pots reproduir-la i decidir si la vols esborrar (icona de paperera) o ”guardar”. Hi ha diferents opcions per guardar: ”guardar a l’equip”, ”carregar a Screencast-O-Matic” o ”carregar al Youtube”. Si es guarda a l’equip, s’ha d’indicar el format en què es vol guardar l’arxiu, escollir un nom i una carpeta on guardar el vídeo. També es pot escollir si es vol que es vegi el cursor o no a la gravació que s’ha fet. Finalment es clica a ”publicar” i queda guardat a la carpeta que has indicat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Benvingut/da a Clica i Aprén.
Comenta tot el que consideris oportú: